De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn verwachtingen voor de economische groei in de eurozone in 2014 iets verhoogd. De krimp valt dit jaar echter iets sterker uit dan eerder gedacht en de risico’s voor de euro-economie blijven groot. Dat liet ECB-president Mario Draghi donderdag weten.

De ECB gaat voor 2014 nu uit van een economische groei van 1,1 procent in de eurozone. Voor dit jaar wordt gerekend op een krimp met 0,6 procent. Draghi waarschuwde dat de groei zal tegenvallen als de economische groei in de rest van de wereld minder sterk aantrekt dan verwacht en Europese overheden de hervorming van hun economieën vertragen.

Draghi liet weten dat de ECB-bestuurders in hun maandelijkse beleidsvergadering de mogelijkheden hebben besproken om meer maatregelen te nemen om de Europese economie vooruit te helpen. Daarbij ging het onder meer om langlopende, goedkope leningen aan banken, de versoepeling van onderpandeisen bij leningen en een negatieve rente op de deposito’s die banken bij de ECB aanhouden. Volgens Draghi zijn er op dit moment echter geen doorslaggevende redenen om die maatregelen in te voeren.

Maatregelen

,,Sommige maatregelen zijn makkelijker in te voeren dan andere en van sommige is duidelijker wat de gevolgen zijn dan van andere”, gaf Draghi aan. ,,We zien nu geen reden om in te grijpen en houden de maatregelen achter de hand.”

Draghi gaf verder aan niet mee te gaan in de kritiek van onderzoekers van het IMF op de manier waarop de schuldencrisis in Griekenland is aangepakt. Hij wees op de buitengewone vorderingen die in Griekenland zijn gemaakt de afgelopen jaren en waarschuwde voor de verleiding om het verleden te bekijken met de kennis van het heden. ,,Ten tijde van de discussies over Griekenland was er enorme onrust op de markten en vrees voor besmetting van andere landen. Dat maakt het moeilijk nu een oordeel te vellen.''

De ECB maakt samen met het IMF en de Europese Commissie deel uit van de zogeheten trojka. Samen stellen zij de voorwaarden op waaraan eurolanden moeten voldoen om in aanmerking te komen voor noodkredieten en evalueren zij of landen zich aan de eisen houden. Het IMF publiceerde woensdag een rapport waarin onder meer wordt gesteld dat de hoge schuldenlast van Griekenland al bij aanvang van de reddingsoperatie voor een deel had moeten worden kwijtgescholden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl